Сензационна находка от Втората световна война, намерена от тракторист в силистренско

...
Сензационна находка от Втората световна война, намерена от тракторист в силистренско
Коментари Харесай

Тракторист откри част от самолет от Втората световна война в Силистренско

Сензационна находка от Втората международна война, открита от тракторист в силистренско село, разплита една персонална история на екипажи от 1944 година „ Специалният репортаж “ на Стоян Георгиев споделя историята на винт от американски бомбардировач Б-24 " Либерейтър ".

Село Поляна, Силистренска област 79 години по-късно.

Трактористът Калоян Костадинов от силистренското село Поляна къса плуга си в парче от най-забележителната история на военната авиация на света. Той открива в равнищата винт от американски бомбардировач Б-24 „ Либерейтър “, с два патрона от картечница на немски изтребител „ Месершмит 109 “. Сериен номер върху планове винт води до разплитане на историята, случила се на 24 юни 1944 година до най-малкия подробност, даже до персоналните истории на екипажите.

Те са част от същата бомбардировъчна група, която по-рано срутва българската столица София със земята. Падат живи на българска земя. Чрез свои познати трактористът Костадинов се свързва с летеца от Силистра Стоян Георгиев.

Пилот, инструктор и притежател на образователен център за водачи в Силистра.    Георгиев прави свое следствие и открива цялата история на екипажа, разпитите на летците, показанията им и цялата информация за полета в американските архиви от Втората международна война, декласифицирани през 1973 година.



Снимка: bTV

„ Идеално е непокътната заводската щампа на тази лопата от витло. „ Хамилтън стандарт “ е производителят на тези витла. И серийният номер на лопатата, което мен почтено казано ме удиви, тъй като този подробност е лежал близо 80 години в земята. Боите са в доста положително положение. Има американска работа за проучване на събития, авиационни произшествия на територията на България. Имат много стройна организация, която е финансирана от съединените щати да се открият местата на произшествия на самолети по време на Втората международна война. И по този начин се попадна на историята на екипажа на този аероплан. Установи се, че това е аероплан Б-24 „ Либерейтър “, който е изхвърчал на 24 юни 1944 година “, сподели Стоян Георгиев, летец.

Като част от екипа за студени следствия на самолетни произшествия проф. доктор Станимир Станев повече от 20 години взе участие в издирването на изчезнали американски водачи, свалени над България. Изследвал цялата история на екипажа след злополуката. 



Снимка: bTV

„ Една огромна група американски бомбардировачи от 450-та бомбардировъчна група на 15-та въздушна войска. Бомбардирали са Плоещ, където са били петролните рафинерии, които са снабдявали германците с горива. След като си хвърлят бомбите, един от самолетите с водач лейтенант, по нашему подпоручик Хенри Ван Поперинг, е нападнат от немски и румънски изтребители “, споделя проф. Станимир Станев.

Атаката против „ Либерейтър “-а е осъществена от едни от най-великите асове в историята на авиацията.



Снимка: bTV

„ Там е била ситуирана най-елитната немска изтребителна ескадрила – 52-ра ескадра. Там са летели най-известните немски асове от Втората международна война. Ерих Хартман, Герхард Бархорн и други. Те са били в действителност асове на асовете. Ерих Хартман е постигнал най-високия резултат по време на цялата история на човечеството – 352 свалени самолета свалени “, описа Георгиев.

„ Самолетът е бил нападнат от доста изострен ъгъл. Ето ги отворите, те са два отвора. Тук има вход, има и излаз. А тук има единствено вход. Тоест боеприпаса е затънал вътре в лопатата “, споделя летецът.



Снимка: bTV

„ Ударен е и пада на българска територия сред селата Поляна и Нова попина сред Русе и Силистра. 10 души екипаж, скачат 6-ма, кацат на нашия бряг, а четирима в Румъния и там стават пленници. Веднага са хванати и шестимата. Единият от тях е ранен – този Грубер. Пада в Дунава – пада в Дунава и нашите военни го изваждат оттова. Всъщност го избавят от удавяне “, споделя проф. Станев.

В американските военни архиви четем сведенията на самият бомбардиер Роберт Грубер, паднал в Дунав, които той дава откакто се прибира в Съединени американски щати.  Там излиза наяве, че е бил избавен от българските военни. Бил оздравял в Русе, а по-късно се прибира жив и здрав в Америка.

На фотография, направена през 1944 година в Русе се вижда Грубер, ухилен в болница в крайдунавския град, дружно със свои сънародници. Въпреки че вземат участие в разрушаването на българската столица, военните на Царство България се отнасят към военнопленниците хуманно, по всички правила на водене на цивилизована война.



Снимка: bTV

„ Те става военнопленници в България. Най-напред ги държат в русенския казармен затвор от 24 до към 10 юли 1944 година И на 10 юли с трен ги докарват в Шумен. Там няма случай на някой, който да е бил грубо измъчван, да е ранен. Познавам доста добре историята на този лагер, дори имаме една книга, която написахме с един американец, на който татко му е бил в лагер. Различно е било. Все отново имайте поради, че войната си е война. Все отново имайте поради, че идват – изсипват ти бомби над града и ти ще ги … еми някой приклад, някой пестник – това да “, споделя проф. Станев.

Интересен е фактът, че след 9 септември руската власт, дружно с американците вършат опит да обвинят управляващите на Царска България за военни закононарушения. Сведенията на всеки, даже оплакал се от неприятна храна, се възприемало като военно закононарушение.

В последна сметка избавеният от удавяне Дунав бомбардир Роберт Грубер е оздравял в Русе, връща се в Америка и умира от напреднала възраст на 15 ноември 1984 година В градчето, където живее – е бил воин, за който се знаело, че е оживял откакто самолетът му е свален над България. По мотив кончината му, в локалния вестник е маркиран случая в България, за който всички локални знаели. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР